Spørsmål: Min datter (eller sønn) liker å kle seg og te seg i et annet kjønnsuttrykk enn det vi trodde ville utvikle seg. Betyr dette at min datter eller sønn er transkjønnet, eller en transperson?

Svar: Ikke nødvendigvis! Det er vanlig å eksperimentere med kjønnsuttrykk i ung alder, og de aller fleste "vokser det av seg". Det er viktig at barna får lov til å uttrykke seg; om det blir forsøkt undertrykt kan det utvikle seg alvorlige nevroser.

Spørsmål: Min ektefelle (samboer) uttrykker et ønske om å kle seg i et annet kjønnsuttrykk enn tidligere. Må vi skilles?

Svar: Absolutt ikke! Så lenge de andre delene av ekteskapet (samboerskapet) fungerer som dere ønsker det, er kjønnsuttrykk ingen hindring, og kan tvert i mot være starten til et dypere og mer forståelsesfullt forhold.

 

Spørsmål: Er en mann som går i skjørt homo?

Svar: Seksuell orientering og kjønnsuttrykk evt. kjønnsidentitet finnes i alle kombinasjoner. Dette betyr at det neppe er særlig mer sannsynlig at en mann i skjørt er homo, enn at en mann i bukser er det.

 

Spørsmål: Finnes det dameklær og sko i store som passer store (manns-) kropper, og tilsvarende små størrelser av voksenklær for menn som passer for små voksne?

Svar: Ja! Se lenkesiden for tips om butikker som fører klær og sko andre størrelser enn gjennomsnittet.

 

Spørsmål: Hvem kan hjelpe meg? Jeg er dypt deprimert over mitt behov for å kle meg i "det andre kjønns klær".

Svar: Det er mange som kan hjelpe deg - blant annet vår hjelpetelefon, vårt kontor i Oslo, andre som er i samme situasjon, ethvert oppegående og godt medmenneske - gjerne et som vet hva kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk osv. egentlig betyr. Hvis du vil finne ut av ting selv, er det helt greit å begynne å utforske sine egne tanker, og spørre seg slike enkle ting som hva du er, hva du ønsker, og hva du tenker. Bli din egen ekspert, og tenk positivt! I dag er kjønnsuttrykks- og kjønnsidentitetsting langt mer aksepterte enn tidligere.

 

Spørsmål: Først ville min ektefelle (samboer) akseptere at jeg prøvde ut "dette", nå er det stopp og krise. Hva gjør jeg?

Svar: Snakke! Hør hva årsaken er til at dette har blitt vanskelig for din ektefelle (samboer). Om nødvendig går det an å snakke med en psykolog, en sexolog el. for å få hjelp til å få ting på sporet igjen. Dette gjelder selvsagt alle former for utfordringer og kriser i løpet av livet; veien blir til når vi går.