Sara Azmeh Rasmussen - Foto: Siren Lauvdal.

Sara Mats svarer på Gaysir

I forbindelse med Sara Mats Azmeh Rasmussens uttalelser og kronikk i Aftenposten i kjølvannet av Carl I. Hagens kronikk sendte jeg e-post til henne for å sette uttalelsene i perspektiv til Hagens uttalelser. Hun har sendt et svar på dette til oss og til Gaysir som sistnevnte allerede har publisert og som du kan lese her. Min e-post til henne kan du lese her:

Kjære Sara/Mats,

Vi gråter ikke, men vi er forbannet, fordi Carl I. Hagen presenterer løgner og personangrep i avisen og at hans påstander blir tatt imot som sannheter. Sannheten er litt mere komplisert og da blir det for vanskelig å bli hørt.

Kravet om åpenhet blir absurd i perspektiv av at transer forteller at de har kjent at de har hatt noen følelser siden de var små etter at vi har kommet dit i erkjennelse at vi innser for oss selv at vi har en spesiell identitet.

Vi oppfordrer alle transpersoner til å velge åpenhet overfor sine nærmeste, noe jeg selv også har valgt. Det er ikke godt for noen å forlange å fortelle dine nærmeste noe om deg selv som du ikke selv enda er klar over. Du har sikkert hatt en tilsvarende opplevelse selv, siden du åpenbart har levet i et forhold med en mann inntil du kom til erkjennelse om din identitet.

Din oppfordring i artikkelen, gir et signal om at du har tillit til at Hagen har rett når han hevder at hans eks-svigersønn har bedratt hans datter og familien.

Om en transkjønnet får tilbud om og velger kjønnskorrigerende behandling må være en personlig sak. Om kjønnet mellom bena er det ene eller det andre, så  er det noe som dekkes av klærne. Hvordan man lever er noe annet og du har selv valgt å ta konsekvensene i forhold til din livsførsel tror jeg, etter at du erkjente din identitet.

Hvor grensen går for hensyntagen – fra ektefellen som ikke har omsorgretten – i forhold til barna i denne sammenhengen, har vi kun Carl I. Hagens ord for. Hagen har igjen fått fremlegge sine påstander som sannheter og vi burde derfor tenke at den foreldr som ikke har omsorgsretten faktisk også har barnas beste som sin ledestjerne.

Vi har ikke vært avvisende for andre perspektiver, men når løgner i en familiekonflikt kastes frem og presenteres som sannheter. Jeg anklager deg ikke for svik på noen måte, jeg opplever deg som trofast mot din identitet, men jeg tror du lar deg blinde av Carl I. Hagens retorikk.

Det er ikke synd på oss, men vi erkjenner de menneskelige utfordringene ved å leve med en transidentitet, men vi fokuserer ikke nødvendigvis på det samme som LLH.

Jeg ble (ikke skuffet, men) litt lei meg da jeg leste artikkelen din og tror jeg helst ville sett at den ikke kom på trykk.