Du har kanskje hørt den før, analogien som sammenlikner livet ditt med en spillefilm. Det er ingen tvil om at du har hovedrollen. Det merkes hver dag du står opp.
Men hva om du også kunne ha regien?

Jeg så nylig en morsom meme som sa noe slikt som at “jeg spiller ikke lenger en aktiv rolle i livet mitt, jeg bare ser på og sier ‘åja, er det dette vi gjør nå'”.

Livet går så himla fort og det er viktig å gjøre alt man kan for å ha det godt. Ta kontrollen og bestemme hvordan det skal være. Uansett om vi snakker om middagen i kveld eller kjønnsidentiteten din, så er det viktig at du er med og bestemmer over eget liv. Like lite som jeg kan bestemme hva du skal ha til middag kan jeg bestemme hvem du er. Gjennom dialog, kunnskap og nysgjerrighet kan vi sammen finne ut av det.

Dette har helsemyndighetene feilet fullstendig på. De glemte å spørre oss hva vi vil, men i steden tok på seg rollen som overmenneske og ville diktere hvem vi er.
Jeg er sikker på at det var vel ment, men det var mange andre overgrep i historien også. Men det er fort gjort å miste overblikket når fokuset blir andres liv.
Det er jo nettopp derfor vi skal være regissør i våre egne liv og ikke andres.

Forbundet for Transpersoner kjemper for den enkeltes rett til å eie sin egen kjønnsidentitet. Når vi har vært i dialog med helsemyndighetene i vinter for å bidra til diskusjonen om hva slags helsetilbud Norge skal ha for transpersoner i fremtiden, så er dette rettesnoren vi har fulgt.
Vi må ha tilgang til eksperter som kan hjelpe oss med ulike typer behandling tilpasset det enkelte individs behov. Dette handler ikke om å shoppe hormoner og kirurgi, men tilgjengelighet på behandling. Ingen har rett til å diktere hvem du er, men med respekt og medmenneskelighet kan de få være med å veilede og hjelpem og finne riktig behandling for den enkelte.
Veiledning, hjelpemidler, medisinsk og kirurgisk behandling står på menyen, men det er ikke sikkert du ønsker alle rettene, kanskje bare 1 eller 2.

Til sist er det bare du som vet hvem du er og hva du trenger.

Send