NOEN TANKER VED ÅRETS SLUTT

FTPN/ desember 18, 2016/ FTPNs aktiviteter, Melding fra FTPN, Politikk og samfunn/ 0 kommentarer

KJÆRE FTPN-MEDLEMMER! 
Et år er snart over. Et år med utfordringer for oss som organisasjon og for dere som medlemmer. Store problemer – små problemer. Store utfordringer  – mindre utfordringer. Jeg vet at det er mange av dere som har taklet slike utfordringer i løpet av året og dermed har klart sitt mål om komme ut av skapet. Ukentlig har vi både på forumet og på Facebook kunnet høre og lese om glede og angst i en vill forvirring: ”Vil jeg klare å møte kollegaene mine også? Og hvilket antrekk skal jeg ha på julebordet?”
I årets parade under Skeive Dager hadde vi ikke turt å forhånds påmelde en egen seksjon i paraden. Likevel bestemte jeg meg for å prøve. Trykket opp noen plakater hvor det stod ”STOLT TRANS” etter mal fra Skeive Sørlandsdager. Ante ikke mye om responsen, men inviterte via Facebook. Resultatet var overveldende: over 30 stykker gikk i paraden med skilt som proklamerte at de var stolt trans eller stolt trans venn – eller sønn eller datter! Som leder var jeg superstolt på vegne både av FTPN, men ikke minst på vegne av alle dere som turte å stille opp! Dette var en milepæl for mange.
En ting er sikkert: I 2017 skal FTPN ha egen forhånds påmeldt seksjon!
Det viktigste er å skyve ordet ”problemer” bort. Erstatt det gjerne med ”utfordring” for så igjen å erstatte det med det ordet som har aller størst egenverdi: ”begavelse” eller ”talent”. Jo mer positive adjektivene blir, jo bedre oppleves din egen situasjon som trans. Dette har vi merket på årets medlemskvelder også. Det har kommet flere og flere til. Våre ukentlige kafedager har blitt positivt mottatt blant medlemmene. Dette lover godt for neste års drift.

I året som snart er slutt har FTPN hatt gleden av å bidra til store og viktige saker også rent politisk. Loven om selvbestemt juridisk kjønn ble vedtatt av Stortinget i slutten av mai. Fra 1 juli ble det tillatt å selv bestemme sitt juridiske kjønn. Allerede i november hadde over 400 mennesker benyttet seg av denne muligheten. Dette er utrolig stort! Neste år vil FTPN sammen med FRI og Skeiv Ungdom starte arbeide for å få gjennom det tredje kjønnsalternativet – markert med bokstaven X. Først da vil denne delen av lovverket være komplett. 

FTPN har i inneværende år opprettet forbindelser internasjonalt. Dette er et område hvor vi ønsker å utvide våre aktiviteter i løpet av det kommende året. Vi tror vi kan bidra med mye overfor mange land og mindre organisasjoner som trenger all den støtte de kan få i forhold til deres kultur og til deres myndigheter.  Det er ingen grunn til at vi skal hvile på våre laurbær (merkelig uttrykk – laurbær stikker jo??) bare fordi vi har kommet langt i forhold til egne myndigheter. 
Vi har avviklet en lang rekke informasjonsmøter både med institusjoner og skoler, i tett samarbeid med Stensveen Ressurssenter. Dette i tillegg til de faste treffene – høst, vinter og sommer. For 2017 håper vi at enda flere skoler vil melde seg for å få våre kurs og foredrag.
Internasjonalt ser vi nå mange mørke skyer i horisonten. Det går en populistisk, nasjonalist-bølge over den vestlige verden. Alle vet hva det kan bety for minoriteter. Historien er full av eksempler på hva det kan medføre. Vi kan altså ikke ta noe for gitt hva gjelder våre rettigheter.
Vår daglige leder, Sofie Brune, slutter også i starten av det nye året. FTPN vil benytte anledningen til å takke henne for innsatsen for organisasjonen og ønske henne lykke til videre. Da vi søkte etter hennes etterfølger fikk vi – hold dere fast – 32 kvalifiserte søkere! Et utvalg er i skrivende stund i ferd med å avslutte ansettelsesprosessen.
Det blir spennende hvem som nå på nyåret skal tiltre denne stillingen. Uansett skal vedkommende vite at han hun eller hen kommer til å få nye og spennende oppgaver som forbundssekretær.
Men folkens – la oss avslutte med de gode tankene. Med de positive tankene.  Vi skal være glade for at våre myndigheter nå ser transpersoner på en annen måte enn før. Vi skal være glade for at det blir stadig lettere å integreres i samfunnet. Det finnes stort sett bare et stort hinder: Deg selv. Så klem i vei med alle de gode og positivt ladede adjektivene og finn veien fremover. Vi er mange nå – bruk oss – bruk hverandre!
  
På vegne av styret vil jeg ønske alle en riktig god julehøytid og sender gode ønsker for det nye året!

Jan Elisabeth
leder

Leave a Comment