En julehilsen

En julehilsen

Jeg liker å tenke på en mer moderne versjon av julen. Vikingene feiret også jul, men kanskje ikke helt sånn som vi gjør. Også i enda tidligere tider har man markert denne tiden, der vi går fra mørke til lys, omsluttet av snø og kulde.
Den moderne julen har et innhold som de fleste av oss kan nikke anerkjennende til. Hvis vi legger til side krangler om julegudstjenester i skolen og spørsmål om det var Coca Cola eller en romersk biskop som fant opp julenissen, så finner vi noe varme som appellerer til de fleste.
For mange handler jul om gaver, mat og familie. Det handler kanskje om lyset og mørket som preger denne tiden. Det handler kanskje om malplasserte grantrær i stua og noen du er glad i.
Men jul handler også om identitet. Spørsmål om hvem vi er preger oss nok hele tiden, men det er spesielt i høytiden at vi kjenner litt ekstra på disse spørsmålene.
I møte med fordommer fra noen vi er glad i kan høytidene føles tunge. Eller er det en skam som hviler tungt på skuldrene og preger dagene som mørket. Da hjelper det kanskje ikke at naboen nok en gang har overgått oss alle med blinkende utebelysning?
Identitet sitter i klærne, og for mange har det mye å si om de skal ha på seg dress eller kjole på julaften. Kanskje skal du ikke ha noen av delene.
Jeg tenker på barn med glitrende øyne fordi de endelig får lov å ha dress på julaften, selv om mor egentlig hadde sett for seg kjole. Jeg tenker på en far som sitter der full av tvil og kjolen i favnen.
Jeg håper at tiden endelig er her, der det er lov å være seg selv. At vi kan være fri fra fordommer og skam og stråle ut glede og livslyst.
Jeg håper at du får muligheten til å vise verden hvor fin du er på innsiden. Så håper jeg at du kan ha på deg noe som du føler deg vel i.
Uansett hvordan du feirer jul, uansett hvem du feirer med og hva du skal ha på deg – Forbundet for Transpersoner ønsker alle en riktig god jul, og et godt nytt år!
Varme hilsner fra
Christian Jasmine Karud-Lund
Leder

Send