Ord og begreper

Hvor langt tilbake kan vi spore transfenomener i historien? Og hvordan har samfunnet opp i gjennom tiden tolket kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk? Hvilken betydning har kjønnskamp i dette bildet?

Er det slik at det i de tidligste sivilisasjonene var et syn på kjønnsoverskriderne som folk med innsikt og visdom som tradisjonelt-kjønnede folk ikke hadde? Var det overgangen til et mannsdrevet (patriarkalsk) samfunn med stive klasseskiller og vekt på eiendomsrett, som reduserte kvinners status og samtidig reduserte statusen til kjønnsoverskridende mennesker? Denne lille historien kan bare kaste litt lys på de historiske røttene. Historien gir forhåpentligvis næring til refleksjon over i alle fall noen av de viktige spørsmålene.

Crossdresser

Crossdressing er å kle seg i klær, sko, sminke, smykker etc, som tradisjonelt tilhører motsatt kjønn. Noen vil også bruke parykk/skjegg eller brystproteser/penisproteser for å gjøre kjønnsuttrykket mer overbevisende.

Drag king

Dame som kler seg i et ofte overdrevet mannsuttrykk, blant annet i sceneopptredener. Dette innebærer ofte å ikle seg en rollefigur hvor satire, ironi, utfordrende seksuell oppførsel og frekkhet er viktige ingredienser.

Drag queen

Mann som kler seg i et ofte overdrevet kvinneuttrykk, blant annet i sceneopptredener. Dette innebærer ofte å ikle seg en rollefigur hvor satire, ironi, utfordrende seksuell oppførsel og frekkhet er viktige ingredienser.

Genderqueer

Kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk som utfordrer samfunnets to-kjønnsnorm. En som ofte hverken vil oppfattes som mann eller kvinne – for eksempel en biologisk født kvinne med kort «gutteklipp», fullskjegg, bryster og skjørt.

Hen

Et kjønnsnøytralt personlig pronomen som brukes i stedet for han/hun. Noen foreslår også hen i stedet for å skrive han/hun når det gjelder begge kjønn eller ikke er klart hvilket kjønn det er snakk om.

Intersex

I utgangspunktet er «intersex» en medfødt fysisk tilstand, hvor kjønnsorganer er uklart dannet. Begrepet brukes også av noen av de som som kjønn oppfatter seg som mellom mann og kvinne.

Transkjønnet

En diagnose (F.64.0), som gir rett til kjønnsbekreftende behandling, dvs. at genitialiene og enkelte andre ytre kjønnskjennetegn kan bli tilpasset det kjønn vedkommende opplever å ha / føler seg som.

Transperson

Omfatter alle kjønnsoverskridere, uansett om det gjelder sosial - eller personlig kjønnsidentitet, ved å uttrykke seg gjennom å bryte de tradisjonelle kjønnsuttrykk (mann / kvinne) eller på annen måte.

Transvestitt

En person som av og til ønsker å opptre som det «motsatte» kjønn, gjennom helt eller delvis å kle seg slik. Transvestitter kan være heterofile, lesbiske, homofile eller bifile.