Fra tidlige barneår – Mange kjønnsinkongruente personer forteller at de allerede som barn opplevde at deres kjønnsidentitet ikke stemte overens med det kjønnet de ble tildelt ved fødselen. Noen uttrykker dette gjennom klær, atferd og interesser, mens andre opplever en sterk ønskan om kjønnsbekreftende behandling. I Norge innebærer dette per 2024 at man må få diagnosen F64.0, transseksualisme, for å få tilgang til offentlig helsehjelp. Noen av de som opplever kjønnsinkongruens, får tilbud om utredning, hormonell behandling og eventuelle kirurgiske inngrep ved Rikshospitalet.
Behandling – Mange kjønnsinkongruente bruker år på å undertrykke sine følelser for å passe inn i det kjønnsuttrykket som forventes av dem. Mange søker først helsehjelp senere i livet for å få tilgang til kjønnsbekreftende behandling. Det norske helsevesenets krav til diagnosen F64.0 har blitt kritisert for å være rigid og binært, da det ikke tar høyde for kjønnsidentiteter utenfor kategoriene mann eller kvinne. Mange transpersoner ønsker kun deler av behandlingstilbudet, for eksempel hormonbehandling eller mindre kirurgiske inngrep, mens andre har behov for mer omfattende behandling.
Behandling i Norge – Behandlingstilbudet er delt inn i nasjonale, regionale og lokale funksjoner:
Nasjonalt – Det eneste offentlige tilbudet finnes ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTS) ved Oslo universitetssykehus. Her tilbys utredning og behandling for personer som får diagnosen F64.0, transseksualisme.
Regionalt – Det er under etablering flere tilbud for transpersoner, primært rettet mot transkjønnede.
Lokalt – Enkelte psykologer og fastleger rundt om i landet har kompetanse på kjønnsinkongruens og kan tilby støtte og veiledning.
Private tilbud – I tillegg til det offentlige systemet finnes det private initiativer som Stensveen ressurssenter, som tilbyr lavterskelstøtte til transpersoner, samt Grimstad MPAT og ulike kjønnsmangfoldsorganisasjoner.
Det pågår nasjonale utredninger for å forbedre behandlingstilbudet til alle typer transpersoner i Norge.