Vinterpride 2022
Avisartikkel som Katarina Sortodden skrev som oppfølger til talen under vinterpride 2022
Forbundet for transpersoner er en interesseorganisasjon for alle mennesker som har et transtalent, og som i dag samlet sett gjerne kalles transpersoner. Dette er personer som ønsker å være eller opptre i et annet kjønnsuttrykk enn det man er blitt tillagt ved fødselen, og personer med en annen kjønnsidentitet enn det som samfunnet har antatt for dem ved fødselen. Det finnes transpersoner av alle legninger.
Dersom du ønsker å bli medlem velg meny punktet INNMELDING på meny over denne teksten.
Sjekk ut aktivitetskalenderen vår for å få en oversikt over alle våre arrangement!
Avisartikkel som Katarina Sortodden skrev som oppfølger til talen under vinterpride 2022
Hei alle samen. Eg heiter Katarina Sortodden. Eg er kontaktperson i Innland innunder Forbundet for transpersonar i Norge Eg var med i paneldebatten på Breiseth Hotell her i Lillehammer. Det var fleire ting vi snakket om som eg vil si litt om. Noen ganger hører vi Pride og fest i samme setning. Eg er ikkje enig i at Pride, er fest. Jeg mener ikkje det, at vi ikkje skal glede oss over det vi har fått til. Det er 50 år siden homoparagrafen ble fjernet. Vi kan endre navn og juridisk kjønn, uavhengig om vi har diagnose eller ikkje, men Pride startet som en protest, og har vært en arena for kampsaker og det er kampsaker som fortsatt gjelder. Jo tydeligere vi klarer å være på at Pride er kamp for aksept og toleranse for alles seksualitet, flere kjønn en to og rett behandling for å nevne noe, jo tydelige vil det bli at cis folk bør være lykkelig, for at de ikkje trenger egne lignende arrangement.
I juni 2022 åpner Stavanger museum utstillingen «Fra Hulda til hijab». Utstillingen tar for seg ulike problemstillinger knyttet til bunadbruk som f.eks. økonomi, kjønn og etnisitet. Folk flest har et forhold til bunad enten fordi de selv har en drakt, de ønsker seg en drakt eller de har valgt å ikke delta i bunadskulturen. Gjennom bunadbruk uttrykker vi identiteter som knyttes til bygden slekten kommer fra eller vi identifiserer oss som en del av nasjonen Norge og felleskapet nasjonaldrakten symboliserer. Det ser kanskje naturlig ut at de mange bunadskledde på 17. mai kler seg i bunaden som er tiltenkt dem i forhold til hvilket kjønn de er, men antall kvinner som kler seg i stakk på nasjonaldagen står i sterk kontrast til hvordan kvinner kler seg ellers i året. Kan hende er det mer kulturlig enn naturlig at bunaden står i en så sterk kjønnstradisjon?
Regnbuetelefonen tilbyr faste telefonvenner. Ønsker du noen å ha en hyggelig samtale med? Ta kontakt! Ring eller send melding til 94 00 36 29.
Gnist bruker smarttelefon til deling av informasjon. Det vil være noen Pluss artikler hvor kun medlemmer får lese hele artikkelen.