Kjønn og kjønnsidentitet
Kjønnsidentitet er den indre, personlige opplevelsen av eget kjønn, uavhengig av biologiske kjennetegn. Dette skiller seg fra kjønnstilhørighet, som utvikles gjennom bekreftelse fra omgivelsene basert på hvordan personen uttrykker sitt kjønn. Kjønnstilhørigheten blir positiv når personens oppfattede kjønn verdsettes både av en selv og av samfunnet.
Kjønnsinkongruens beskriver et misforhold mellom det kjønnet som tillegges basert på kroppslige trekk ved fødselen, og ens egen oppfatning av kjønn. Et eksempel er en person med penis som opplever seg som kvinne.
Kjønnsdysfori refererer til den smerten eller ubehaget som kan oppstå som følge av kjønnsinkongruens. Dette kan variere fra mildt ubehag til alvorlige psykiske belastninger.
Seksuell identitet er et sammensatt begrep som omfatter flere faktorer. Almås og Benestad (2001) definerer det som en kombinasjon av biologisk kjønn, kjønnsidentitet og seksuell orientering. For eksempel kan en person som skifter kjønn fra kvinne til mann, og som tiltrekkes av menn, identifisere seg som en homoseksuell mann. En transperson med en mannskropp som identifiserer seg som både mann og kvinne, og som tiltrekkes av menn, vil kunne oppfattes som en homoseksuell mann i sitt mannsuttrykk og en heteroseksuell kvinne i sitt kvinneuttrykk.
Transperson er en samlebetegnelse for personer som opplever kjønnsinkongruens. Dette spekteret inkluderer blant annet transvestitter, crossdressere, transkjønnede, transseksuelle og personer som har gjennomgått kjønnsbekreftende behandling.
Transvestitter er personer som tidvis uttrykker et annet kjønn gjennom klesstil og opptreden, uten nødvendigvis å ønske kjønnsbekreftende behandling.
Crossdressere er personer som kler seg i klær assosiert med et annet kjønn, ofte av estetiske eller personlige grunner, men ikke nødvendigvis som et uttrykk for kjønnsidentitet.
Transseksuelle er personer som ønsker eller har gjennomgått kjønnsbekreftende behandling, inkludert hormonbehandling og/eller kirurgi.